Apartments in Croatia

 Holiday In Croatia
 Accommodation in Croatia - Direct contact with owner No commission!
 Appartamenti Croazia
 Appartement Kroatien
 Apartmani Hrvatska - bez provizije - direktan kontak s vlasnikom
 Kontaktirajte nas: e-mail: info@info-apartments.com
 Naslovnica | Posebna ponuda Prijavi smjestaj  
Kategorije
APARTMENTS CROATIA
Posebna ponuda

ISTRA
KVARNER
-> Apartmani Cres
-> Apartmani Ilovik
-> Apartmani Krk
-> Apartmani Lošinj
-> Apartmani Pag
-> Apartmani Rab
-> Apartmani Susak
-> Apartmani Unije
SJEVERNA DALMACIJA
-> Apartmani Dugi Otok
-> Apartmani Iž
-> Apartmani Ist
-> Apartmani Kornati
-> Apartmani Molat
-> Apartmani Murter
-> Apartmani Olib
-> Apartmani Pašman
-> Apartmani Silba
-> Apartmani Ugljan
-> Apartmani Vir
-> Apartmani Zlarin
SREDNJA DALMACIJA
-> Apartmani Šolta
-> Apartmani Brač
-> Apartmani Čiovo
-> Apartmani Hvar
JUŽNA DALMACIJA
-> Apartmani Šipan
-> Apartmani Korčula
-> Apartmani Lastovo
-> Apartmani Mljet
-> Apartmani Vis
CENTRALNA HRVATSKA
GORSKI KOTAR

AGROTURIZAM
HOTELI
KAMPOVI
MARINE
NACIONALNI PARKOVI
DIVING
OUTDOOR
PARKOVI PRIRODE
UNESCO

RENT A BOAT

BOSNA I HERCEGOVINA
SLOVENIJA


Diving / Istra
Ronjenje u Istri (diving-Istra) 

Ronjenje u Istri

Istra je zona plitkog mora, slabije bistrine i vidljivosti, ali zato bogata jednim od najtraženijih sadržaja ronilačkog turizma – olupine brodova. Strateški položaj Pule kao ratne luke kroz posljednja stoljeća i prilaz sjevernom Jadranu (Italija) pojašnjavaju zbog čega je ova zona bila prometna, dobro branjena u ratnim uvjetima, s brojnim flotama stacioniranim u blizini Pule i ulasku u Kvarner. Tragovi na morskom dnu ukazuju da je tisućama godina Istra nezaobilazan prometni put iz istočnog i srednjeg Mediterana prema sjevernoj Italiji

Baron GautschMeđu najpoznatijim olupinama sjevernog Jadrana svakako je olupina putničkog broda Baron Gautsch, neposredno ispred Rovinja. Ovaj austro-ugarski putnički brod stradao je u minskom polju 1914. godine, povukavši za sobom mnoge živote nedužnih putnika. Brod je dugačak 84.5 metara, širina mu je 11.6 metara, pokretala su ga tri parna stroja ukupne snage 4600 KS, a maksimalna brzina mu je bila 17 čvorova. Nalazi se 6 morskih milja jugozapadno od svjetionika sv. Ivana na pučini, na dubini od 28 do 40 metara. Gornja paluba počinje na 28, a donja se nalazi na 42 metara.Danas je pod zaštitom Ministarstva kulture.

Ostale značajnije olupine su slijedeće:

flamingoCoriolanus: Ratni brod Britanske kraljevske mornarice iz klase Shakespeare, olupina pod zaštitom Ministarstva kulture RH. To je minolovac pokretan parnim strojem, konstruiran kao brod prilagođen za plovidbu u težim vremenskim uvjetima (trawler), težine 554 tone, dužine 46 metara, širine 8,5 metara. Od naoružanja je imao topove kalibra 20 mm za protuzračnu obranu i 30 protupodmorničkih dubinskih mina. Porinut je 1940. godine i nalazio je u sastavu flote koja je imala 12 brodova njegove klase. Potopljen je 5. svibnja 1945. godine udarom u plutajuću minu, te je potonuo za vrlo kratko vrijeme. Dubina je od 11 do 25 metara, te treba obratiti pozornost na ribarske mreže kojima je olupina dobrim djelom prekrivena.

Flamingo: Torpedni čamac austro-ugarske ratne mornarice koji je tijekom 1. svj. rata u ophodnji zapadno od Premanture naletio na vlastitu minu. Dugo vremena se pretpostavljalo da je to podmornica zbog specifične forme i kompaktne čelične konstrukcije, leži dosta ulegnut u mulju. Atraktivna lokacija pogodna za napredne kategorije ronilaca, često vrlo dobre vidljivosti. Dužina broda iznosi 40 metara, leži na dubini od 40 do 45 metara.

Giuseppe Dezza ratni je torpedni brod talijanske proizvodnje iz II svjetskog rata. S kapitulacijom Italije prelazi u ruke Nijemaca i dobiva ime TA35. Po nekim saznanjima razlog potonuća je avionski engleski torpedo kojim je pogođen u municijsku komoru. To je stvorilo vrlo snažnu eksploziju. U toj havariji brod je prepolovljen, a detonacija je odbacila pramac koje se nalazi 80 metara u sjeverno od ostatka broda i krme. Leži na dubini od 30 do 36 m. Ova lokacija pogodna je za ronioce viših kategorija. Dužina broda iznosi 73 metara, a širina 7.3 metara. Dobro očuvana olupina s topovima na palubi.

U-81: podmornica njemačke ratne mornarice, poznata po tome što je u Atlantiku potopila engleski nosač aviona ARC ROYAL, nalazi se 4 milje zapadno od rta Kamenjak (Premantura). Potopljena je uslijed avionskog bombardiranja 1945. god. i prelomljena je na dva dijela. Nakon završetka 2. svj rata Jugoslavenska ratna mornarica pokušala je reparirati ovu podmornicu, izvadila je s dna i transportirala za Pulu. U transportu su popucale tegleće sajle kod rta Stoja gdje je ponovno potopljen veliki dio, a 500 metara zapadno i manji dio podmornice.

"John Gilmore": Trgovački brod koji je izrađen u brodogradilištu JOHN GILMORE u Škotskoj, a kako mu je pravo ime nepoznato ronioci ga nazivaju po imenu brodogradilišta. Potonuo je 1915. godine, a kako je pramac jako oštećen pretpostavka je da je nastradao nailaskom na jednu od 1450 mina u minskom polju koje je postavljeno u 1. svj. ratu za obranu ispred ratne luke Pula. Dužina broda: 65 metara. Širina broda: 8 metara. Dubina na kojoj se nalazi olupina iznosi od 36 do 43 metra.

"Josefina": Trgovački brod nepoznatog stvarnog imena bez podataka o njegovoj povijesti koji je potonuo 1915. godine. Dužina broda: 65 metara. Širina broda: 8 metara. Dubina olupine: 41 metar. Olupina ima otvoren i oštećen pramac što u kazuje na vjerojatnost stradavanja od nailaska na podvodnu minu. Leži na pješčanom dnu zapadno od ulaska u luku Pula, u pojasu koji je linijski branjen minskim poljem. Uslijed toga gotovo sve olupine stradale u ovom obrambenom pojasu leže u ravnoj liniji.

vareseVarese: talijanski trgovački parobrod sa dva jarbola koji je prevozio fosfate na relaciji Venecija - Tunis. Porinut je u more 1870. godine. Stradao je u siječnju 1915. godine prilikom uplovljavanja u luku Pula, kada je izravno pramcem naišao na postavljenu podvodnu minu u minskom polju, te vrlo brzo potonuo. Ostaci broda nalaze se na dubini od 32 do 41 metar, na muljevitom dnu, pa je ronjenje često u dosta slaboj vidljivosti. Dužina broda iznosi 65 metara, širina broda je 8 metara. Ostalo je samo željezno korito, u kojemu sada obitavaju brojne ribe, te je obraslo mahovnjacima, spužvama i predstavlja pravi umjetni greben. Pramca nema, jer je nastradao pri eksploziji mine. Ostaci prednjeg dijela broda prekriveni su ribarskim mrežama. Vidi se otvor prednje štive, ostaci nadgrađa, te otvor stražnje štive i krma.

Hans Schmidt: Ova je olupina dugo nazivana imenom ISTRA, jer se pravo ime broda nije znalo. Atraktivna je lokacija za ronjenje uz dobru vidljivost. Dužina broda je 110 metara, izgrađen 1920. godine u Nizozemskoj (pod imenom ALBIREO), a ime nosi prema imenu svog posljednjeg vlasnika iz Njemačke. Ovaj teretni parobrod prepolovljen je uslijed eksplozije nailaskom na podvodnu protubrodsku minu. U posljednjoj plovidbi prevozio je naoružanje i streljivo. Olupina se nalazi na dubini od 32 do 40 metara. Lokacija je pogodna za ronioce napredne kategorije.

Nacionalni park BRIONI zona je pod posebnom zaštitom i ronjene je dozvoljeno samo uz ovlaštene ronilačke centre. Ovaj akvatorij obiluje vrlo atraktivnom florom i faunom jadranskog podmorja, te je uslijed zaštićene zone lako susresti velike škarpine, koralje raznih boja i oblika, kao i spužve svih oblika i boja. Dno uz otoke je bogato mnogim procjepima u stijenama, malim špiljama i tunelima u dnu,. Što je posebno pogodno za zadržavanje raznih ribljih vrsta.

fraskericFraškerić je splet tunela koji se nalazi zapadno od auto-kampa INDIE južno od Pule. Vrlo atraktivna i posjećena lokacija, pogodna za ronioce svih kategorija ali je preporučljiv o roniti uz voditelje iz licenciranih i ovlaštenih ronilačkih centara. U ovoj zoni južno od Pule nalazi se i atraktivan podvodni zid koji počinje na 14 i završava na dubini od 35 metara na kojem se nalazi jarbol jedrenjaka zabijen u procjep zida. Pretpostavlja se da je ovaj jarbol uslijed havarije otpao sa broda i tako padom u more ostao zabijen u procjepe među stijenama.

Reff Stoja na južnoj strani Pule vrlo je specifične geološke konfiguracije: kanjoni, procjepi i špilje pune su ribljih vrsta i izvrsna je lokacija za podvodno snimanje.dive-flag DIVING CENTERS ISTRA
Razno :
E-mail prijatelju
    
Ronjenje u Istri Ronjenje u Istri Ronjenje u Istri Ronjenje u Istri
Ronjenje u Istri Ronjenje u Istri Ronjenje u Istri

Ostali smještaji u ovom objektu :


Diving Centers Istra Cijena po dogovoru EUR
Diving Centers Istra

 • Pretraga srodnih smještaja


  Srodne kategorije :

 • Apartmani Hrvatska > DIVING

 • Jezik

         


  Pretraga

  Napredna pretraga

  Najtraženije

  Mapa
  mala_mapa

  Novo u ponudi
  1. Apartmani Marijana A3
  2. Apartmani Marijana A2
  3. Kuća Kauk A6
  4. Kuća Kauk A4
  5. Kuća Kauk A3
   Copyright Vogon Internet usluge, 2005 - 2018 Apartments Croatia O nama | Kontakt | Pravila i uvjeti | Mapa