Apartments in Croatia

 Holiday In Croatia
 Accommodation in Croatia - Direct contact with owner No commission!
 Appartamenti Croazia
 Appartement Kroatien
 Apartmani Hrvatska - bez provizije - direktan kontak s vlasnikom
 Kontaktirajte nas: e-mail: info@info-apartments.com
 Naslovnica | Posebna ponuda Prijavi smjestaj  
Kategorije
APARTMENTS CROATIA
Posebna ponuda

ISTRA
KVARNER
-> Apartmani Cres
-> Apartmani Ilovik
-> Apartmani Krk
-> Apartmani Lošinj
-> Apartmani Pag
-> Apartmani Rab
-> Apartmani Susak
-> Apartmani Unije
SJEVERNA DALMACIJA
-> Apartmani Dugi Otok
-> Apartmani Iž
-> Apartmani Ist
-> Apartmani Kornati
-> Apartmani Molat
-> Apartmani Murter
-> Apartmani Olib
-> Apartmani Pašman
-> Apartmani Silba
-> Apartmani Ugljan
-> Apartmani Vir
-> Apartmani Zlarin
SREDNJA DALMACIJA
-> Apartmani Šolta
-> Apartmani Brač
-> Apartmani Čiovo
-> Apartmani Hvar
JUŽNA DALMACIJA
-> Apartmani Šipan
-> Apartmani Korčula
-> Apartmani Lastovo
-> Apartmani Mljet
-> Apartmani Vis
CENTRALNA HRVATSKA
GORSKI KOTAR

AGROTURIZAM
HOTELI
KAMPOVI
MARINE
NACIONALNI PARKOVI
DIVING
OUTDOOR
PARKOVI PRIRODE
UNESCO

RENT A BOAT

BOSNA I HERCEGOVINA
SLOVENIJA


Diving / Srednja Dalmacija
Ronjenje Splitski akvatorij (div-sred.dal) 

Ronjenje Splitski akvatorij

Veliki otoci srednje Dalmacije dobro su pokriveni ronilačkim centrima, usklađeno lokacijama koje se u ovoj zoni eksploatiraju: Čiovo, južne obale Šolte i Brača, Hvar i Vis glavne su destinacije. Postoje i lokacije u zoni od Omiša do Podgore koje posjećuju lokalni ronilački centri (Omiš, Brela, Baška Voda, Makarska, Podgora, Gradac), dok su neki orijentirani i prema obližnjim otocima. Posebno mjesto u ovoj zoni zauzima otok Vis koji je posebno bogat atraktivnim ronilačkim lokacijama i olupinama, špiljama na Biševu i Visu (Modra, Medvjeđa, Zelena špilja), a mnoštvo arheoloških lokacija svrstavaju Vis u nezaobilaznu ronilačku destinaciju (ronilački centri su u Visu i Komiži). Podvodni foto i video-safari u ovom podmorju gotovo uvijek rezultira reprezentativnim promidžbenim materijalom hrvatskog ronilačkog turizma.

Najzanimljivije olupine uz obalu Visa su slijedeće:

Vassilios T grčki je teretni brod, vrlo atraktivan zbog svoje veličine, leži na dubini od 20 do 55 metara uz rt Stupišće nedaleko od Komiže. Potonuo je uslijed udara u rt Stupišće u olujnoj noći prilikom transporta tereta ugljena. Lako je dostupan jer se nalazi neposredno uz obalu, postavljen na svom lijevom boku, vrlo je pregledan za ronjenje. Preporučljiv je za napredne ronioce, ali i početnici mogu s desnog najplićeg boka razgledati njegove dijelove i doživjeti nezaboravan uron na ovoj olupini. U njemu je još predmeta opće uporabe, a teret ugljena rasut je u tovarnim prostorima i ispred broda.

TetiTeti je teretni parobrod potonuo u nevremenu udarom u otok Mali Barjak, dosta oštećenog trupa i leži na kobilici. U ovom uspravnom položaju i zbog obrasle palube, karakterističnog kormila na krmi čest je motiv podvodnih fotografa. U svom teretnom prostoru nosi granitne kocke koje su se koristile kao građevni materijal za popločavanje cesta, ali na svoje odredište nikada nije stigao. U velikom nevremenu nasukao se na sjevernu stranu otoka Mali Barjak i posadu je u teškim uvjetima olujne noći spasila grupa ribara iz Komiže. Kako je odsukavanje bilo neizvedivo, vremenom se raspadao i konačno potonuo. Tako leži od plitkog dijela na svega 10 metara dubine do najviše 34 metra što je pogodno za ronioce svih kategorija.

Brioni je bio putničko - teretni parobrod koji je potonuo uz jugoistočnu obalu Visa, a prema nepotpunim podacima smatra se da je u lošem vremenu udarom u obalu nastradao uz otok Ravnik. Zbog veće dubine na kojoj se nalazi (50 do 60 metara) lokacija je dostupna isključivo roniocima koji su obučeni za ronjenje s plinskim mješavinama. Leži na lijevom boku i obrastao je žutim spužvama, dobro očuvan i atraktivan za podvodno snimanje.

Ursus je tegljač kojeg je u siječnju 1941. godine topovima potopila britanska podmornica – minopolagač Rorqual. Napad na tegljač dogodio se u trenutku dok je URSUS vukao ploveći topnički ponton GM 293 iz Zadra u talijansku luku Brindisi, te konačnom odredištu uz albansku obalu za obranu Otranta. Britanska podmornica je topovima oštetila i zapalila tegljač, ponton je odsječen i tegljač je konačno potonuo niz podvodni zid do pješčanog dna u kojem je sada zarinut pramcem. Nailaskom ratnog hidroaviona podmornica je napustila poprište, a nevrijeme koje je započinjalo nije pogodovalo posadi pontona i preživjelim mornarima s tegljača. U olujnoj noći ponton je doplutao do obala Hvara gdje je konačno spašen i dotegljen u Hvarsku luku. Stradali mornari pokopani su na groblju u Hvaru, a ovo je bila prva pomorska bitka drugog svjetskog rata u Jadranu.

Fortunal je ribarski brod novijeg datuma, u izvanrednom stanju na lokaciji koja uobičajeno ima odličnu vidljivost. Nalazi se uz sjevernu obalu Visa, dostupna lokacija ronilačkim centrima i iz Visa i iz Komiže. Na ribarskom brodu još su uredno složene mreže i sva ribarska oprema, antene komunikacijskih uređaja na jarbolima i sva ostala brodska oprema. Atraktivna lokacija za podvodne snimatelje.

B-17 predstavlja olupinu uz južnu obalu Visa koja je jedna od najbolje dokumentiranih olupina u Jadranu. Na dubini od 75 metara leži u odličnom stanju očuvan ovaj borbeni zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva iz 2. svj. rata, koji je nakon bombardiranja Maribora uslijed oštećenja trupa i motora morao prinudno sletjeti uz obalu Visa. Ovo je bio prvi i jedini let te "leteće tvrđave" te je potonuo i bez oznaka eskadrile kojoj je pripadao. Uron na ovoj lokaciji dozvoljen je isključivo za ronioce koji raspolažu opremom za tehničko ronjenje plinskim mješavinama (TRIMIX).

Na otoku Šolta postoje atraktivne lokacije od kojih izdvajamo slijedeće:

• Kod Stomorske na poziciji Pelegrin na dubini od 20 m, nalazi se olupina ribarskog broda “Ribolovac”. Brod je dug 30 m i kompletno je sačuvan. Nadgrađe broda nalazi se već na 12 metara dubine. Brod lezi na pijesku naslonjen na lijevi bok. Vidljivost je odlična, te je idealan za početnike. • Galerija je pozicija uz rt uvale Livka, gdje se nalazi okomiti zid sa velikom špiljom na 35 m dubine. Na dnu špilje se nalazi antičko sidro, vidljivost je dobra i pogodna za snimanje. • Pozicija “Piramide” se nalazi u uvali Travna. Od zapadnog rta uvale u pravcu juga nalazi se 6 podvodnih vrhova u obliku piramide. Prvi vrh je na 25 m dok su ostali na 35 m dubine. Baze vrhova su na 34 do 56 m. Vidljivost je odlična, a pozicija je preporučljiva naprednim kategorijama. • Pozicija “Sipuja” u uvali Stracinska sadrži podvodni zid koji počinje na 25 m sa podnožjem na 45 m, prepun rupa, procjepa, kanjona i gorgonija. Ova konfiguracija pogoduje nastanjivanju mnogih ribljih vrsta i jastoga, preporučljiv podvodnim snimateljima napredne kategorije. • Pozicija “Vela Ploča”. Zid koji počinje na 6 metara i završava na 45 m, s gorgonijama i jastozima. Vrlo je pogodan za početnike zbog male dubine početka zida. • Pozicija v“Marie Grota”. Na dubini od 6 m nalazi se ulaz u špilju koja se okomito spušta do dubine od 25 m, gdje je izlaz iz špilje. Nakon izlaska iz špilje, nastavlja se ronjenje po zidu koji ide do 40 m dubine. Pozicija je idealna za podvodno foto – video snimanje. Ostale zanimljive lokacije u ovoj zoni su Kampanel i Stambedar (Pakleni otoci – Hvar), rt Smočiguzica i Kabal (Hvar), špilja Vrulja (Omiš – Pisak - Brela), lokacije uz južne zidove otoka Čiovo i Šolta, ratni zrakoplov kod Sućurja na Hvaru (ronjenje organiziraju centri iz Makarske i Podgore). Uz otok Brač najposjećenije su slijedeće lokacije: • Uvala “Lučice”, otok Brač. Špilja kojoj je ulaz na 3 m spusta se okomito na 25 m. Desna strana je duboka 34 m , dok je tunel na lijevoj strani dubok 44 m. U spilji se mogu vidjeti veliki gofovi koji plivaju zajedno sa roniocima. U cijeloj špilji može se roniti uz prirodno svijetlo, osim u tunelu u kojem su potrebne podvodne svjetiljke. • Istočno od otočića Mrduja na dubini od 40 m nalazi se olupina broda “Meje“. Brod je dug 30 m, kompletno sačuvan, leži na pijesku, pramac broda se nalazi na 47 m dubine. Ronjenje je moguće u kabinskom dijelu broda. U neposrednoj blizini broda nalazi se zid na dubini od 25 m na kojeg se roni u povratku sa olupine.dive-flag DIVING CENTERS
Razno :
E-mail prijatelju
    
Ronjenje Splitski akvatorij Ronjenje Splitski akvatorij Ronjenje Splitski akvatorij Ronjenje Splitski akvatorij
Ronjenje Splitski akvatorij Ronjenje Splitski akvatorij Ronjenje Splitski akvatorij

Ostali smještaji u ovom objektu :


Diving Centers Split Area Cijena po dogovoru EUR
Diving Centers Split Area

 • Pretraga srodnih smještaja


  Srodne kategorije :

 • Apartmani Hrvatska > DIVING

 • Jezik

         


  Pretraga

  Napredna pretraga

  Najtraženije

  Mapa
  mala_mapa

  Novo u ponudi
  1. Apartmani Marijana A3
  2. Apartmani Marijana A2
  3. Kuća Kauk A6
  4. Kuća Kauk A4
  5. Kuća Kauk A3
   Copyright Vogon Internet usluge, 2005 - 2018 Apartments Croatia O nama | Kontakt | Pravila i uvjeti | Mapa