Apartments in Croatia

 Holiday In Croatia
 Accommodation in Croatia - Direct contact with owner No commission!
 Appartamenti Croazia
 Appartement Kroatien
 Apartmani Hrvatska - bez provizije - direktan kontak s vlasnikom
 Kontaktirajte nas: e-mail: info@info-apartments.com
 Naslovnica | Posebna ponuda Prijavi smjestaj  
Kategorije
APARTMENTS CROATIA
Posebna ponuda

ISTRA
KVARNER
-> Apartmani Cres
-> Apartmani Ilovik
-> Apartmani Krk
-> Apartmani Lošinj
-> Apartmani Pag
-> Apartmani Rab
-> Apartmani Susak
-> Apartmani Unije
SJEVERNA DALMACIJA
-> Apartmani Dugi Otok
-> Apartmani Iž
-> Apartmani Ist
-> Apartmani Kornati
-> Apartmani Molat
-> Apartmani Murter
-> Apartmani Olib
-> Apartmani Pašman
-> Apartmani Silba
-> Apartmani Ugljan
-> Apartmani Vir
-> Apartmani Zlarin
SREDNJA DALMACIJA
-> Apartmani Šolta
-> Apartmani Brač
-> Apartmani Čiovo
-> Apartmani Hvar
JUŽNA DALMACIJA
-> Apartmani Šipan
-> Apartmani Korčula
-> Apartmani Lastovo
-> Apartmani Mljet
-> Apartmani Vis
CENTRALNA HRVATSKA
GORSKI KOTAR

AGROTURIZAM
HOTELI
KAMPOVI
MARINE
NACIONALNI PARKOVI
DIVING
OUTDOOR
PARKOVI PRIRODE
UNESCO

RENT A BOAT

BOSNA I HERCEGOVINA
SLOVENIJA


Diving / Južna Dalmacija
Ronjenje Dubrovački akvatorij (div-dubrovnik) 

Ronjenje Dubrovnik

Pelješac, Korčula, Lastovo i Mljet, te područje Dubrovnika i Cavtata najjužnija je ronilačka zona Jadrana u Hrvatskoj. Ovaj pojas specifičan je zbog velike čistoće mora (otvoreni južni Jadran), velikih dubina koje ostavljaju relativno malo ronilačkih lokacija koje su uglavnom neposredno uz obale otoka, dok između Lastova i Mljeta postoji čitav arhipelag otočića, hridina i grebena (Vrhovnjaci). Područje je bogato ribom i moguće je u ovom podmorju snimiti pojedine riblje vrste koje se rjeđe susreću u sjevernijim dijelovima Jadrana (kirnja, jastog). U posljednjih 5 godina zatopljenje mora rezultiralo je da se u podmorju Mljetu sada već ubrzanom populacijom razvijaju tropske vrste riba (papigača), pa je za očekivati da će se taj "trend" nastaviti. Zbog neistraženosti područja, Mljet i Lastovo su zone koje su pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture tako da je ronjenje moguće isključivo u organizaciji licenciranih ronilačkih centara koji raspolažu s odobrenjima za podvodne aktivnosti.

Korčula i Mljet nude nekoliko atraktivnih podmorskih špilja, u zoni Mljeta nalazi se najveći podvodni greben kamenog koralja u Sredozemlju (u blizini otočića Glavat i u Velikom Jezeru na Mljetu). S južne strane otoka Mljeta nekoliko je zanimljivih lokacija izuzetno dobre vidljivosti i raznolike podvodne konfiguracije terena: Rt Korizmeni Rat i otočić Štit spadaju u najatraktivnije s jugozapadne obale, zatim strmi zidovi lokacije Zapetrali, nadalje rt Lenga i otoci Vanji Škoj i Nutarnji Škoj. Poseban je doživljaj ronjenje na lokaciji Odisejeva špilja koja je širokog ulaza s kamenim oblutcima na dnu ulaza, preglednog unutarnjeg prostora u kojem su velike stijene otpale od urušenog svoga, te je ispred same špilje atraktivan zid pun ribe i jastoga.

s-57Uz obalu Pelješca neposredno uz obalu na idealnoj dubini leži olupina njemačkog torpednog čamca S-57 i jedna je od najatraktivnijih olupina na Jadranu. Ovaj jurišni čamac (njem. Schnellboote) naoružan torpedima bio je u samom vrhu tadašnje pomorske tehnologije, jake konstrukcije, a male težine što mu je davalo izvanrednu brzinu. Stradao je su u kolovozu 1944. u spasilačkoj misiji potrage na preživjelim mornarima njemačkog konvoja koje su napali i uništili britanski torpedni čamci. U toj operaciji koju su njemački zapovjednici nazvali operacija stradali su brodovi Vega i Dora koji su prevozili oružje i medicinski materijal iz Ploča u Dubrovnik, te desantni čamci u pratnji konvoja koji se danas nalaze u plitkom obalnom pojasu okrenuti kobilicama prema površini. Naftni tanker Helga uspio se oštećen vratiti u Korčulu i javiti u Dubrovnik podatke o napadu. Slijedećeg dana je 5 njemačkih torpednih čamca iz baze u Mokošici krenulo u potragu za preživjelim njemačkim mornarima uz obalu poluotoka Pelješca, a kada su britanski brodovi ponovno napali ove njemačke spasilačke brodove, S-57 je oštećen i onesposobljen za manevar i plovidbu. Nakon uzaludnog pokušaja nasukavanja na okolne obale zapovjednik broda S-57 odlučio je uništiti brod kako ne bi dospio saveznicima u zarobljeništvo, te ga je eksplozivom potopio uz samu obalu Pelješca. Dva člana posade su poginula u ovom sukobu, dok ih je 9 ranjeno. Danas olupina leži na idealnoj dubini za ronjenje: od 20 do 37 metara, a uz uobičajeno dobru vidljivost i prosječnih 25 minuta ronjenja može se uživati u razgledavanju ovog još uvijek naoružanog ratnog broda. Posebna je atraktivnost protuavionski dvocijevni top na krmi koji se još pomiče u svom postolju iako je više od 50 godina pod morem. U njegovim cijevima moguće je da postoje neispaljeni naboji, a streljiva ima i u okvirima koji su još uvijek postavljeni na topu. N apoalubi su dva torpeda, a dva su postavljena u torpednim cijevima na pramčanom dijelu. U njegovoj unutrašnjosti često se pronalaze škarpine, krinje, ugori i jata riba koja se zadržavaju u neposrednoj blizini olupine. Ovo je jedna od najljepših i za snimanje najatraktivnijih olupina na Jadranu. Olupina nasukanog broda Boka neposredno je uz obalu Pelješca, par desantnih njemačkih čamaca istočno od Žuljane i lokacije srednjovjekovnih brodoloma (Pelješac, Korčula).

Lastovo je otok strmih i još uvijek divljih obala, izvanredne ljepote i bistrine mora. Ronioci koji uživaju u perspektivi slobodne levitacije uz duboke morske litice ovdje će pronaći sve svoje užitke, neizostavno pronalazeći duboke usjeke na južnim obalama otoka. Špilje jugozapadne obale Korčule (tri špilje na svega 300 metara obale uz rt Ključ) i otočić Bijelac (s podvodnim prolazom kroz otok) sa sjeverozapadne strane Lastova smatraju se najatraktivnijih lokacijama. Upravo zbog bistrine mora za vrijeme mirnih ljetnih dana ovdje je moguće snimiti najkvalitetnije ambijentalne podvodne fotografije, pa je stoga cijelo područje Lastovo – Korčula – Mljet zona koju sve češće posjećuju iskusni ronioci – podvodni foto i video snimatelji.

amforaUz Dubrovnik nalazimo nekoliko olupina, atraktivnih zidova arhipelaga Elafiti, ponegdje još postoje kolonije crvenog koralja, a u zoni Cavtat pod zaštitom je nekoliko brodoloma iz antičkog vremena (amforišta i pitosi – spremnici za žitarice). Lokalni ronilački centri raspolažu sa svim preduvjetima za organizaciju ronilačkih izleta na ove lokacije, ali je većina gostiju u dubrovačkoj zoni prometno vezana zrakoplovnim linijama (Ćilipi). Stoga je zbog prometne povezanosti ova zona još uvijek u razvoju i očekuje se da će tek za 3 do 5 godina nakon cestovne povezanosti Dubrovnika sa sjeverom i masovniji ronilački turizam pohoditi ove bisere hrvatskog Jadrana.dive-flag DIVING CENTERS
Razno :
E-mail prijatelju
    
Ronjenje Dubrovački akvatorij Ronjenje Dubrovački akvatorij Ronjenje Dubrovački akvatorij Ronjenje Dubrovački akvatorij
Ronjenje Dubrovački akvatorij Ronjenje Dubrovački akvatorij Ronjenje Dubrovački akvatorij

Ostali smještaji u ovom objektu :


Diving Centers Dubrovnik Cijena po dogovoru EUR
Diving Centers Dubrovnik area

 • Pretraga srodnih smještaja


  Srodne kategorije :

 • Apartmani Hrvatska > DIVING

 • Jezik

         


  Pretraga

  Napredna pretraga

  Najtraženije

  Mapa
  mala_mapa

  Novo u ponudi
  1. Apartmani Marijana A3
  2. Apartmani Marijana A2
  3. Kuća Kauk A6
  4. Kuća Kauk A4
  5. Kuća Kauk A3
   Copyright Vogon Internet usluge, 2005 - 2018 Apartments Croatia O nama | Kontakt | Pravila i uvjeti | Mapa